Σχετικά με τον Φ. Ο. Ε.

Το εγχείρημα του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος εντάσσεται στα πλαίσια οικοδόμησης μίας νέας σχολής λογοτεχνίας. Ο νέο-ρεαλισμός δεν αποτελεί την αντιγραφή του ρεαλιστικού κινήματος τόσο του 18ου όσο και του 19ου αιώνα. Αντίθετα, υποστηρίζουμε ότι για να φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε περιγραφικά για την εξωτερική πραγματικότητα, πρέπει πρώτα να ορίσουμε ποιο είναι το υποκείμενο που παρεμβαίνει στον δημόσιο λόγο, ποια η θέση την οποία υπερασπίζεται, ποια η γλώσσα την οποία μεταχειρίζεται και σε ποιο επίπεδο ποιότητας. Με άλλα λόγια, για να μιλήσουμε για λογοτεχνία οφείλουμε να κατασκευάζουμε τον δημιουργό εξ αρχής σε ένα αυστηρά δομημένο και συγκροτημένο πλαίσιο αντι-πρότασης.

Η λογοτεχνία οφείλει να είναι τέχνη με προϋποθέσεις και όρια συντεταγμένης και αυτόνομης συμμετοχής στον δημόσιο λόγο. Οφείλει να διαμορφώσει τους όρους διακριτής παρουσίας, μέσα από την επεξεργασία του «νέου λόγου» τον οποίο καλείται να υποστηρίξει το σχήμα των εξ επαγγέλματος λογοτεχνών. Αυτό, ακριβώς, επιχειρεί ο Φιλολογικός Όμιλος να διαμορφώσει από μηδενική βάση. Να δημιουργήσει το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο των εξ επαγγέλματος λογοτεχνών, αφοσιωμένων στον πυρήνα της λογοτεχνίας και του λόγου. Για να οδηγηθούμε στη λογοτεχνία, οφείλουμε να επεξεργαστούμε τις θέσεις αυτής πρώτα σε επίπεδο φιλολογίας, ψυχανάλυσης, ιστορίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας. Να επεξεργαστούμε, δηλαδή, το επίπεδο επιστημονικής προσέγγισης προτού κατορθώσουμε να μορφοποιήσουμε τη γλώσσα τής λογοτεχνίας.

Ο Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος, αποτελεί τον μετασχηματισμό της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης, η οποία έδρασε το διάστημα 2018-2021. Σκοπός του, η διάδοση και η ανάπτυξη της Λογοτεχνίας, μέσα από την επεξεργασία της σχολής τού ρεαλισμού/νατουραλισμού και κειμένων αυτού, καθώς και η πρωτόλεια παραγωγή πνευματικού έργου. Εκδίδει το έντυπο περιοδικό «Λογοτεχνικό Δελτίο», το οποίο αποτελεί τριμηνιαία έκδοση πεζογραφικού και ποιητικού λόγου στις σελίδες του οποίου δημοσιεύονται διηγήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικές περιγραφές, ποιήματα, θεωρητικές μελέτες, δοκίμια, βιβλιοκριτικές, αλλά και μεταφράσεις ξενόγλωσσων λογοτεχνικών έργων. Πρόκειται για το επίσημο όργανο του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος, μέσα από το οποίο στοχεύει στην προώθηση της αξιόλογης λογοτεχνικής παραγωγής των ημερών μας, δίνοντας πλατύ βήμα συμμετοχής σε λογοτέχνες και θεωρητικούς της τέχνης. Ένα έντυπο λογοτεχνίας το οποίο διανέμεται δωρεάν σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Τα μέλη του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος έχουν εκδώσει το ανθολόγιο ποίησης «Εποπτείες» (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2021), τον συλλογικό τόμο ιστορικού διηγήματος «Κάποτε στην Ελλάδα, 1900-1930» (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2022)  και το θεωρητικό έργο «Μανιφέστο. Δυο σχολές του ρεαλισμού» (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2022).

.

https://www.facebook.com/philo.assoc.skg