Αντώνης Ε. Χαριστός ~ Κωνσταντίνος Λίχνος ~ Πασχάλης Κατσίκας ~ Γεώργιος Ορφανίδης
Αντώνης Ε. Χαριστός
O Αντώνης Χαριστός γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1988. Είναι φιλόλογος και δημοσιογράφος, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ιδρυτικό μέλος της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης από το Μάιο του 2018 (Πλέον έχει μετασχηματιστεί σε Φιλολογικό Όμιλο Ελλάδος).
Έχει εκδώσει τέσσερα έργα πεζογραφίας: τις νουβέλες «Τέσσερις ανάσες ελευθερίας» (εκδ. Άλλωστε, Αθήνα, 2016), «μποστάνι Δημοκρατίας» (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2020) και τα μυθιστορήματα «Μέρες νηστείας» (εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη, 2018) και «Οι μαστοί των Αθηνών» (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2021). Παράλληλα, έχει εκδώσει τα θεωρητικά έργα «Μανιφέστο Ανθρωπιστικής Τέχνης» (εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη, 2018) και «Υπερρεαλισμός και αυτονόμηση των ιδεών. Για μία νέα κατασκευή της παράδοσης» (εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη 2019). Ακόμη έχει εκδώσει τις λογοτεχνικές μελέτες «Ο πεσιμισμός είναι ανθρωπισμός. Η περίπτωση του ποιητού Κώστα Καρυωτάκη» (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2020) και «Η λογοτεχνία της ευθύνης. Ιστορία και ταυτότητα στη λογοτεχνική κίνηση του ’30. Ο ρόλος του Άγγελου Τερζάκη» (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2021). Το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο «Ο δακτυλογράφος» κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2021 επίσης από τις εκδόσεις Γράφημα. Έχει επιμεληθεί το σενάριο και τα κείμενα στις ταινίες μικρού μήκους της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης «Επιθυμώ», «Πολφός αίματος» καθώς και σενάριο-σκηνοθεσία στην ταινία μικρού μήκους «Ομ/φαλλός Κολπορραγίας».
Είναι αρχισυντάκτης στο τριμηνιαίο «Λογοτεχνικό Δελτίο» όργανο του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος, συλλογική έκδοση πεζογραφικού, ποιητικού και κριτικού λόγου αντίστοιχα. Επιμελητής του συλλογικού Ανθολογίου «Φωτοσκιάσεις» και «Αντιστίκσεις» της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης, «Εποπτείες» του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης καθώς και του συλλογικού μυθιστορήματος «Δανδής και Ονειροπόλος». Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά. Ως κριτικός θεάτρου και λογοτεχνίας, δημοσιεύει τακτικά αναφορές στον διαδικτυακό χώρο πολιτισμού tetragwno.gr. Είναι επίσημος επιμελητής ποίησης και πεζογραφίας των εκδόσεων Γράφημα.
Κωνσταντίνος Λίχνος
Ο Κωνσταντίνος Λίχνος γεννήθηκε στον Αστακό Αιτ/νίας. Είναι Πτυχιούχος Μηχανικός Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Είναι συνεργάτης των εκδόσεων Γράφημα, Αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος, και επικεφαλής του τμήματος Πεζογραφίας αυτού. Συντάκτης Πεζογραφίας, Δοκιμίων και Ποίησης στο Λογοτεχνικό Δελτίο, έντυπη φιλολογική ύλη τριμηνιαίας κυκλοφορίας.
Έχει διακριθεί σε πολυάριθμους πανελλαδικούς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (στις κατηγορίες του δοκιμίου, του διηγήματος, του παραμυθιού, της νουβέλας και του μυθιστορήματος), ενώ Δοκίμια και διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, από εκδοτικούς οίκους, όπως: «Σύγχρονη Εποχή», «Άπαρσις», «Κέφαλος» και «Διάνοια».
Τον Αύγουστο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γράφημα, και υπό την αιγίδα του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, η συλλογή διηγημάτων του «Αδιέξοδοι καιροί», ενώ τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άπαρσις το παραμύθι του: Ανοσοήρωες εναντίον Μικροβλαβερούληδων (το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Κοινωνικής προσφοράς στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό καλλιτεχνικής έκφρασης που διοργάνωσε το ΕΔΔΥΠΠΥ, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Εκστρατείας για τα Εμβόλια και τα αντιβιοτικά). Το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο http://www.Dialogos.gr, κέρδισε το Α’ βραβείο στην κατηγορία του μυθιστορήματος στον 2ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό Πεζογραφίας «Κέφαλος» και το «Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς» του απένειμε το Ειδικό Βραβείο Πεζογραφίας «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», για το σύνολο των διακρίσεων, το έργο και την ενεργή του παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα
Το Διήγημά του “Οι πορτοκαλιές” εκδόθηκε το 2018 από τον Εκδοτικό οίκο Σύγχρονη εποχή και το διήγημά του «Επιδημική κρίση» εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Άπαρσις το 2019 στο συλλογικό έργο “Διηγήματα του εγκλεισμού”. Από τον εκδοτικό οίκο Κέφαλος έχουν εκδοθεί διηγήματα και δοκίμιά του σε συλλογικούς τόμους. Το Διήγημά του «Ο άνθρωπος με τη φωτογραφική μηχανή» εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κυριακή Δράκου στην αντιπολεμική ανθολογία με τίτλο: «Της Ειρήνης το βλέμμα». Tο Διήγημά του «Το καπηλειό», εκδόθηκε στο Συλλογικό τόμο Ιστορικών Διηγημάτων του Φιλολογικού Ομίλου Θεσ/κης «Κάποτε στην Ελλάδα», απο τις εκδόσεις Γράφημα. Τον Απρίλιο του 2022, μαζί με άλλα δυο μέλη του Φιλολογικού Ομίλου Θεσ/κης (τον Αντώνη Χαριστό και τον Γιώργο Ορφανίδη), συνέγραψε το θεωρητικό μελέτημα: Μανιφέστο – Δυο σχολές του Ρεαλισμού, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γράφημα. Toν Αύγουστο του 2022, επιμελήθηκε και έγραψε τον Πρόλογο για το Επετειακό ανθολόγιο με τίτλο: «100 χρόνια Σμύρνη», εκδόσεις Διάνοια – Diania Publications, στο οποίο συμμετείχε και με το Διήγημά του : «Οι πρόσφυγες θα πάρουν το ψωμί μας».
Πασχάλης Κατσίκας
Ο Πασχάλης Κατσίκας (Reutlingen της Γερμανίας, 1971), ζει στην Κομοτηνή από το 1977. Εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι συντάκτης στα περιοδικά Εξιτήριον, Λογοτεχνικό Δελτίο και μέλος του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος. Ποιήματα και πεζά του έχουν δημοσιευθεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά: Ποιείν, Poeticanet, Εξιτήριον, Φρέαρ, Culturebook, Θράκα, Νότες Λογοτεχνίας, Λόγω Γραφής, Φτερά Χήνας, Fractal, Χάρτης, Ιστορίες Μπονζάι (Πλανόδιον), Ατέχνως, Περί Ου, Μονόκλ, Το κόσκινο, Bookpress, Booksitting. Στα έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά: Μανδραγόρας (τεύχ. 58/2018, 60/2019 & 64/2021), Οροπέδιο (τεύχ. 22/2019), Νέο Υπόστεγο (Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, τεύχ. 2/ 2021), Λογοτεχνικό Δελτίο (Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος, τεύχ.3/2019, 8-9/2020, 11/2020, 15/2021, 16/2021, 19/2021, 21/2022, 22/2022), Ποιητικά τοπία (Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης, τεύχ. 1/2020, 6/2021) και στην εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης.
Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Τεταρτημόρια (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, 2019), Ρετάλια (εκδ. Γράφημα, 2020), Το κοιμώμενο τσίρκο (Εξιτήριον, free e-book, 2021 & Ιδιωτική έκδοση, 2021), Τα κόκκινα πουλιά (εκδ. Δρόμων, 2022).
Γεώργιος Ορφανίδης
Ο Γεώργιος Ορφανίδης είναι Αρχαιολόγος/Ιστορικός Τέχνης του ΥΠΠΟΑ, Art Curator, Content & Creative Director, PR Manager, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ (Ελλάδα). Εκπονεί τη διδακτορική διατριβή του σε συνεργασία (συνεπίβλεψη) με το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης ΙΙ, UT2J (Γαλλία). Σπούδασε Αρχαιολογία & Ιστορία της Τέχνης (ΒΑ, ΜΑ), Ιταλική Φιλολογία (ΒΑ), και Cultural Management & Communication (ΜΑ) στο ΑΠΘ. Επίσης, έλαβε Δίπλωμα (H.Dipl. of 2-year-cycle) Βυζαντινής Παλαιογραφίας από το Κέντρο Παλαιογραφίας και Αγιολογικών Μελετών της Μονής Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.
Συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύει κείμενα σχετικά με την Αρχαιολογία, την Ιστορία της Τέχνης, την Πολιτισμική Ανθρωπολογία & Ανθρωπολογία της Θρησκείας, την Επικοινωνία και Σημειωτική του Πολιτισμού, τις Ιταλικές Σπουδές και τη Διδακτική σε έγκριτα Περιοδικά, Πρακτικά Συνεδρίων, Συλλογικούς Τόμους και Εγκυκλοπαίδειες εκδοτικών οίκων της Ελλάδας και της αλλοδαπής (π.χ. Εκδόσεις Βάνιας, Springer Publishing, Εκδόσεις Ιεράς Μητρόπολης Κερύνειας Κύπρου, Ψηφιακές Εκδόσεις ΑΠΘ, Εκδόσεις Πορτογαλικού Ινστιτούτου Μεσαιωνικών Σπουδών). Έχει δημοσιεύσει πολιτισμικό υλικό σε συνεργασία με αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς ή/και πολιτισμικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού (π.χ. με το Ινστιτούτο Μεσαιωνικών Σπουδών της Πορτογαλίας, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς). Ακόμα, ασχολείται με τη φιλολογική επιμέλεια ή/και μετάφραση Δοκιμίων, Τόμων και Ανθολογιών (π.χ. Εκδόσεις Γράφημα, Εκδόσεις Ελευθερουδάκης), και οργανώνει/παρουσιάζει επιστημονικά-εκπαιδευτικά εργαστήρια (βιωματικού χαρακτήρα) υπό την αιγίδα αναγνωρισμένων φορέων (π.χ. ΑΠΘ, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού, Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης).
Ασχολείται, παράλληλα, με τη συγγραφή τεχνοκριτικών μελετών, την επιμέλεια (creative & content direction) εικαστικών εκθέσεων & λοιπών πολιτισμικών δρωμένων ή/και ευρύτερων concepts (π.χ. Ατομική Έκθεση του Ιωάννη Σταθογιάννη. «Ioannis Stathoyiannis Is & Zhu pillows collection. Αφηγήσεις και διάλογοι 21 συν 8 καλλιτεχνών», 1-10 Ιουλίου 2021, Hotel Olympic, Ηράκλειο, Κρήτη – τμήμα του Φεστιβάλ «Τέχνη Καθοδόν» του Δ. Ηρακλείου· 4nd Triennale of Thessaloniki 2022 – International Art Exhibition – υπό τη διοργάνωση της Πινακοθήκης των Χρωμάτων της Θεσσαλονίκης, 2-12 Μαΐου 2022, Gallery Out of Focus, Θεσσαλονίκη).
Αρθρογραφεί ή/και εκτελεί χρέη αρχισυντάκτη στον ελληνικό Τύπο (στήλες Τέχνης, Πολιτισμού, Ψυχαγωγίας, Συνεντεύξεων) σε μια σειρά περιοδικών/εφημερίδων, π.χ. Artviews, Athens Art, Maxmag). Τέλος, είναι μέλος ερευνητικών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών φορέων πανελλήνιου ή/και διεθνούς βεληνεκούς (π.χ. Ελληνική Ιστορική Εταιρεία, Ένωση Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου, Βρετανική Ένωση Ιστορικών και Κριτικών Τέχνης).Έργα και δράσεις του έχουν παρουσιαστεί στον ελληνικό Τύπο, το Ραδιόφωνο, και αλλού.
Διεύθυνση Επικοινωνίας: Δάφνης 59, Μαρούσι Αττικής, ΤΚ 15125, Αντώνης Ε. Χαριστός